26.10.07

Tisdag:
Vi tog bilen till Anaheim och Honda Center (hemmaarena för Mighty Ducks och Los Angeles Lakers) för en preseason match mellan Lakers & Utah Jazz. Det var inte alls speciellt mycket folk, men ändå var det väldigt kul att ha sett en riktig NBA-match i USA live! En söt 11 årig mexikansk flicka sjöng den amerikanska nationalsången och allt kändes väldigt filmlikt. Cheerleaders, snabbmat, basketlinnen på publiken och galna människor som blir filmade efter varje period och gör crazy saker. Det var som man kan tänka sig att en match går till när man ser bilder på tv. Lakers förlorade och spelade skitdåligt (de låg under från början till slut).

Det roligaste att titta på var cheerleaderna som tog av sig mer och mer plagg för varje period som tog slut. Cheerleaders representerar verkligen dubbelmoralen och sexismen i det amerikanska samhället. Vi diskuterade huruvida cheerleaders skulle få stor positiv uppmärksamhet i sverige eller inte. Vi kom fram till att det i Sveriges rådande väldigt-mycket-mer-jämställda-land än USA inte skulle tas emot med öppna armar. Ord som sexism, nakenchock, kjoltappning och rubriker som "här blottar sig unga flickor för pengar lagligt" skulle vara definitiva. Det intressanta med den amerikanske cheerleaderkulturen är också hur fel det känns att 16 åriga tjejer exponerar sina kroppar på det sätt de gör, samtidigt som man i USA hela tiden påpekar återhållsamhet, vikten av oskuldsfullhet och undvikandet av male-female kontakt för att vara så "fin" som möjligt. Kanske beror det på att man i Sverige är väldigt mot sexism överhuvudtaget och försöker att motverka det överallt, så det kanske är därför jag reagerar på det (jag skyller alltså detta på min svenska uppväxt). Egentligen tycker jag att det är väldigt kul med sexualisering och anser att Sverige som land är ovanligt konservativa när det kommer till det. If you've got it, flaunt it är ett uttryck jag gillar till en viss gräns (självklart gränsen lagom).
Onsdag:
Mamma, jag och pappa tog bilen in till L.A. för att åka till China Town, vilket var jätteenkelt att hitta till (överhuvudtaget är det väldigt lätt att hitta i USA har vi märkt). China Town var väldigt litet här i L.A. (New York är säkert 5 gånger så stort) och ganska skabbigt. Jag shoppade ett par riktiga "kinesskor" (typ kung-fu skor). Sen åkte vi hem, eller trodde att vi åkte hem. Pappa svängde fel i en korsning och helt plötsligt befann vi oss i de djupaste hispanickvarteren utanför downtown L.A., så på grund av en felsvängning fick vi se de kvarteren också.
På kvällen hämtade vi Hanna igen som kom med meddelandet att de inte ska ha någon skola förrän på måndag då vissa rum på skolan har aircondition som tar in luft direkt utifrån (det rekommenderas att man inte ska vistas utomhus och andas in luften, vilket vi struntar i självklart). Vi drog till en mexikansk restaurang som låg nära hotellet och avnjöt en ganska, eh, trevlig middag med två goda efterätter.


Torsdag:
Efter att Hanna tränat till 11:30 bestämde vi oss för att dra till Santa Monica, något man absolut inte får missa om man åker till California. Vi åkte längst bort på Santa Monica beach, parkerade bilen och låg på stranden i några timmar. Sen skulle vi åka genom L.A. för att ta oss till Citadel Outlets (ett stort outletområdet utanför stan), men vi åkte fel och råkade av misstag åka upp i själva Santa Monica stad. Ett misstag som kom att visa sig bli helt fantastiskt.
Efter att ha åkt förbi några väldigt fina hotell och intressanta hus parkerade vi bilen då vi såg Santa Monica Pier, den väldigt välkända piren. Kulturserier som påverkat vår ungdom likt Pacific Blue, Baywatch och O.C har utspelats på detta underbara ställe. Piren var väldigt fin, och det var inte allt för mycket folk heller. Vi åt den mest fantastiska middagen under resan hittills längst ut på piren, avnjöt den med musik i bakgrunden av en man som spelade gitarr och sjöng (jag köpte hans homemade CD som faktiskt är skitbra) och såg en röd sol försvinna bort i dis vid horisonten.

Fredag:
Fredagar = Disneydags.
Denna gång deluxe!
Vi tog bilen i 20 minuter till Anaheim och Disney Land. Helt fantastiskt!
Det var väldigt mycket folk, och väldigt varmt de första timmarna vi var där.
Vi åkte de flesta karusellerna och såg det mesta i parken, som var mindre än man tror att den bör vara. Köpte lite presenter, eller okej; en present och två presenter till mig själv. Kvällen på Disney Land avslutas alltid med ett fyrverkeri deluxe DELUXE. En livs levande Tinkerbell flög omkring på en vajer, fyrverkerierna flög och allt var väldigt Disney-overthetop och underbart som det bara ska vara!

No comments: